Cum să alegi o echipă foto-video pentru nunta ta?

Echipa foto-video Cluj

Ziua nunții voastre este una dintre cele mai fericite zile din viața voastră. Amintirile acestei zile vor fi prețuite pentru totdeauna. Cu toate acestea, există șanse să nu vă mai amintiți foarte multe detalii – de aceea multe cupluri aleg să le fie alături un fotograf si un videograf de nuntă.

Cea mai bună modalitate de a găsi o echipa foto-video de încredere este să primiți recomandări de la prieteni și familie.

Puteți să vă faceți o primă impresie despre echipa foto-video, prin verificarea site-ului web, unde puteți vedea proiecte anterioare. În cazul în care echipa foto-video nu are un site web sau dacă acesta este proiectat prost, luați-l ca un semn că acea echipa nu este o foarte bună prietenă cu tehnologia. Și dacă acesta este cazul, ideal este să continuați să mai căutați!
Când aveți o listă de fotografi și videografi a căror proiecte se apropie sau chiar sunt pe placul vostru, stabiliți întâlniri cu ei.

Nu trimiteți cereri de oferte!

O ofertă este doar o înșiruire de elemente și un preț estimativ. Fotograful și videograful nu au de unde să cunoască particularitățile nunții voastre ca să vă dea un preț exact.

Ce vă poate interesa inițial este cel mult prețul de pornire a serviciilor foto-video oferite sau între ce prețuri se încadrează pachetele acestor servicii. Acest lucru vă va ajuta să știți dacă vă încadrați în buget.

S-ar putea să vă gândiți că o echipa foto-video de nuntă este în afara bugetului vostru, dar cu o mulțime de moduri diferite de fotografiere și filmare și pachete disponibile, ar putea fi mult mai accesibil decât credeți.

Când începeți să vă întâlniți cu echipele foto-video de nunta, cereți să vedeți exemple de materiale atat foto cât și video în locul unor demo-uri de genu: „cele mai bune” – aceasta este cea mai eficientă modalitate de a măsura calitatea produsului pe care îl veți putea obține.

De la stilul lor de fotografiere și filmare până la modul în care vor lucra în ziua evenimentului vostru, am creat 17 întrebări esențiale pe care le puteți pune echipei foto-video. Acestea vă vor ajuta să faceți cea mai bună alegere pentru ziua nunții voastre.

1. Sunteți disponibil pentru data nunții noastre?

Fotografii și videografii buni pot fi rezervați deja pentru zilele cele mai populare din an sau chiar și în avans pentru anul următor. Verificați întotdeauna acest lucru, chiar dacă pare evident.

2. De când faceți fotografie, respectiv videografie de nuntă? Aproximativ câte evenimente aveți pe an?

Fotografiile și Videoclipul vostru de nuntă vor fi ceva pe care doriți să le urmăriți și la aniversarea de 20 de ani de căsnicie și chiar și mai târziu. Aveți nevoie de cineva cu experiență pentru a surprinde așa cum doriți toate acele momente din ziua nunții voastre. Ziua nunții va trece repede, așadar este de preferat să nu angajați un „fotograf sau videograf de nunta” care fotografiază sau filmează ca un hobby cu jumătate de normă, ci pe cineva cu o experiență în fotografierea și filmarea de nunți. Cu cat mai multe nunți nunți la ” activ „, cu atât mai multe exemple puteți cere a viziona.

3. Cum vă descrieți stilul fotografic și videografic?

Artistic, foto-jurnalism, cinematografic, documentar, tradițional, o combinație între acestea? Cercetați ce stil vă place și asigurați-vă că voi și echipa foto-video împărtășiți aceeași viziune. Dacă vă place stilul lor general, dar doriți ceva diferit, întrebați – s-ar putea să nu aibă un exemplu, dar să se adapteze nevoilor voastre.

4. Pot vedea o nuntă completă din portofoliul vostru?

Toți fotografii prezină pe site-urile lor cele mai reușite poze din cadrul unei nunți. La fel și videografii de nuntă prezintă mai multe videoclipuri scurte, cum ar fi highlights sau trailere pentru a-și promova filmele. Dar, ca și într-un trailer de film, se folosesc doar cele mai bune cadre ale videoclipului principal. Ceea ce trebuie să vă asigurați este că, dacă angajați această echipă foto-video pentru a captura cea mai importantă zi din viața voastră, și restul materialului va fi la același standard ca și materialele prezentate pe site.

5. Voi sunteți echipa care va veni la nunta noastră?

Nu este garantat că persoanele cu care vorbiți inițial vor fi aceleași care vă vor documenta ziua nunții, mai ales dacă este o firma. Dacă construiți o legatură cu echipa foto-video, veți dori să vă asigurați că în ziua nunții vă veți simți confortabil și relaxați în preajma lor.

6. Care este modul de lucru în ziua nunții?

S-ar putea să vă placă anumite cadre pe care le-ați văzut pe site și să vă întrebați cum s-au obținut. Pe baza programului vostru pentru ziua nunții, întrebați fotograful și videograful cum se gândesc să documenteze nunta. Cum și cu ce se va deplasa între locatii, ce va fotografia și filma la locații, cum se vor folosi de timpul acordat pentru ședința foto din ziua nunții?

7. Ce primiți în pachetul foto-video ales?

Cereți o defalcare completă a ceea ce include pachetul. Pentru produsul final există un număr garantat de fotografii și o lungime a filmării, veți primi o memorie USB? Filmarea este în format cel putin FullHD? Cât timp va fi prezentă echipa foto-video la evenimentul vostru? Are limită de ore? Obțineți tot ceea ce doriți în scris înainte de a semna un contract.

8. Câti fotografi și videografi vor fi la nunta noastră?

Având mai mulți fotografi și videografi, pretul pachetului foto-video va fi mai scump. Într-adevar, doi fotografi și/sau doi videografi vor surprinde mai multe momente din nunta voastră. Asta nu înseamna că o echipă formată dintr-un singur fotograf și un singur videograf experimentat nu poate surprinde și mireasa care merge spre altar dar și reacția invitaților. Dacă într-adevăr doriti să investiți în servicii foto-video la nunta voastră alegeți și un al doilea videograf.

9. Ce momente din nuntă se vor fotografia și filma?

Acest lucru depinde în totalitate de pachetul ales, dar stabiliți de la început ca să știți exact ce va rezulta în materialul final. Întrebați câte ore va sta echipa foto-video la nunta. Multe echipe specifică un interval de 8-10 ore. Alte echipe stau până la sfârșitul nunții. Ce momente vor fi surprinse? Machiajul miresei, pregătirea mirelui, pregătirea miresei, deplasarea dupa nași. Ceremonia religioasă va fi filmată în întregime sau doar fragmente? Aproximativ câte ore de filmare va cuprinde distracția de la sala de evenimente?

10. Dacă nunta va fi în altă localitate decât rezidența echipei foto-video, costă în plus deplasarea?

Este posibil să găsiți o echipă foto-video care vă place din altă localitate sau deplasarea în ziua nunții implică deplasarea între localități. Ridicați această problemă încă de la început. Dacă distanța nu este mare multe echipe includ deplasarea în pachet ca fiind fără costuri suplimentare.

11. Cât va dura editarea și predarea materialul foto-video de nuntă?

Nimeni nu vrea să aștepte șase luni sau chiar 1 an pentru a viziona fotografiile și/sau videoclipul de nuntă. Majoritatea fotografiilor posteaza pe rețelele sociale cateva fotografii chiar imediat după eveniment. Videografii vor realiza un montaj video cu tot ce au filmat la nunta voastră. Dar inițial vă pot trimite și clipuri video mai scurte (highlights/trailer/preview), care sunt minunate pentru rețelele sociale. Așadar întrebați ce se poate preda, când și ce include. Un timp realist de predare a materialului foto-video de nunta este în maxim 30 de zile lucrătoare de la eveniment.

12. Cum se va preda materialul foto-video final?

Cele mai comune forme de predare sunt pe suport USB sau prin transfer online. Filmarea pe DVD este mai puțin populară, având în vedere că unitățile DVD-ROM nu mai sunt incluse nici pe laptop-uri. Dar cu siguranță puteți solicita predarea montajului video si pe DVD(uri) și într-adevar poate implica costuri suplimentare.

13. Cine deține dreptul de copyright pe materialul foto-video final?

Dacă doriți să distribuiți fotografiile și videoclipul, asigurați-vă că vi se acordă drepturile acestora prin contractul semnat. Există cazuri în care și voi puteți solicita videografului să nu distribuie clipul video cu voi deși drepturile de copyright sunt considerate egale. Nu solicitați niciodata videografului filmarea brută! E ca și cum ați merge la brutărie și ați cere ingredientele să vă coaceți voi pâine acasă. :). Ce filmează și ce editează videograful este „bucătăria” lui internă. Pe voi vă interesează doar produsul finit.

14. Pot să fac schimbări asupra materialului video după ce l-am vizionat?

Din zilele petrecute de videograf să editeze filmarea va rezulta un videoclip de 2-3 ore, astfel nu doriți să cereți videografului să facă modificări uriașe după editarea finală. Rare sunt cazurile când unui videograf de nuntă cu experiență i se cere să facă modificări asupra materialului video final. Sunt videografi care oferă o perioadă de până la 30 de zile în care puteți cere modificări minore. Totodată, modificările făcute de videograf la cererea voastră pot să implice costuri suplimentare. Alegeti un videograf pentru că vă place ceea ce face și că aveți încredere în el și că materialul video final va fi așa cum vă așteptați să fie.

15. Există watermark pe fotografii și/sau film? Se poate elimina?

Ar trebui să vi se dea drepturile de autor pentru a utiliza fotografiile și filmul de nuntă așa cum doriți. Unii videografi adaugă un watermark la începutul sau la sfârșit de cele mai multe ori nederanjant. Stabiliți acest lucru în prealabil.

16. Cât este avansul și cum se procedează cu restul de plată?

Cu atât de multe cheltuieli înainte de nuntă, este bine să aveți în vedere plata serviciilor în rate. Videografii cât și fotografii de nuntă cer un avans până în 30% din valoarea contractului. Sunt echipe foto-video care acorda o reducere dacă plătiți întreg serviciul ce urmează a fi prestat în avans. În general se percepe avans și restul de plată se face în zilele următoare evenimentului. Negocierea se face până la urmă între voi și echipa foto-video.

17. Există alte costuri suplimentare?

În afară de costurile cu deplasare, exista alte costuri/taxe? Cazare, mâncare, asistent? Nu aveți nevoie de surprize în timpul evenimentului sau după!

Cele 17 întrebări vin în ajutorul vostru ca viitori miri de a vă rezerva cea mai bună și potrivită echipă foto-video pentru ziua nunții voastre.

SUCCES!